Oude textielambachten en de allernieuwste technieken voor het bedrukken en verven van textiel smelten samen in De Tijdelijke Textieldrukkerij in De Museumfabriek in Enschede.
Masterclasses in de MakerSpace
De masterclasses bij de Museumfabriek komen voort uit een samenwerking met de Textiel Factorij. Het resultaat van deze samenwerking is te zien in ‘De Tijdelijke Textieldrukkerij’, een expositie over het verfraaien van textiel door middel van verven en bedrukken.
In twee dagen tijd leer je van (Unesco) prijswinnaars Sufiyan Khatri, Ghanshyambhai Gajjar, Kirit Chitara, Abduljabbar Khatri hoe je volgens een eeuwenoude traditie kunt bloksnijden, blokdrukken, tie en dye uitvoert en met de bamboepen textiel kunt bewerken.
Verleden, heden en toekomst van textiel
Verleden, heden en toekomst van textiel In de tentoonstelling is nieuw werk te zien van tien Nederlandse kunstenaars en ontwerpers. Zij namen deel aan het artistiek onderzoeksproject van de Textiel Factorij en reisden hiervoor af naar India, om samen te werken met Indiase ambachtslieden met wie ze de oude tradities en nieuwe technische mogelijkheden van textiel onderzochten. Er is werk te zien van onder andere ambachtsman Gerard van Oosten, Aliki van der Kruijs, Anastasia Starostenko, Antonio Jose Guzman/Iva Jancovic, Gerard Jasperse, VANTOT – Esther Jongsma, Marloeke van der Vlugt, Ruud Lanfermeijer, Marlies Visser/Meeta Mastani, Sujata Majumdar/Wout Zweers, Lieselot Versteeg en Saar Scheerlings.
De tentoonstelling toont daarnaast een prachtige selectie objecten uit de textielcollectie van De Museumfabriek. Ze vertellen een historisch verhaal, van de geschiedenis van het bedrukken van textiel tot aan de hypermoderne digitale druktechnieken van vandaag. Een van de topstukken in de tentoonstelling is het onlangs gerestaureerde Koningsdoek van Willem 1 dat vervaardigd is als geschenk voor Indiase vorsten om de handelsrelatie tussen twee landen te verstevigen.
Je bladert door het gedigitaliseerde dessinboek van Land & Van Marle, dat meer dan 3500 prachtige, op Indiase sits geïnspireerde dessins toont uit de periode 1813-1832. In Het Textielarchief worden meer dan 10.000 textielstalen en dessinontwerpen uit de collectie van De Museumfabriek digitaal gepresenteerd. Bovendien wordt voor het eerst een verfboekje uit 1794, met historische verfrecepten, tentoongesteld.