Japanse rok

In 1778 denkt een reiziger dat hij een Aziatische kolonie betreedt wanneer hij de kleding van de Hindelooper vrouwen en kinderen ziet. De katoenen en zijden stoffen, die de V.O.C.-schepen aanvoeren, waren in het hele land geliefd. Exotische namen als douras, hamman en salempoeri gaven de herkomst, de afmetingen en het patroon van de stoffen aan. Met name sits, beschilderd met kleurrijke bloempatronen viel in de smaak. De ‘Japonse rok’, een soort kimono, werd zeer populair als kamerjas voor heren van stand.

Het patroon van de prunus en de pijnboomtakken is ontleend aan de Chinese en Japanse symboliek. Dit motief is alleen bekend van de ‘japonse rok’ die was geïnspireerd op de Japanse kimono.

De pijnboom en bamboe behouden hun groene kleur in de winter. Samen met de winterbloeiende prunus staan ze in de Chinese kunst bekend als ‘de drie vrienden van de winter’. Een pijnboom kan overleven onder de guurste omstandigheden en staat symbool voor innerlijke kracht. Bamboe is een elegante en sterke plant die in de winter grote hoeveelheden sneeuw kan dragen zonder te breken en staat daarom symbool voor flexibiliteit. En omdat een pruimenboom de enige boom is die in de winter kan bloeien symboliseert deze spiritualiteit en toekomst. Het trio kan vrieskou trotseren en wordt geassocieerd met bestendigheid, lang leven en moed.

Collaborate with us